search

Да преобразим стария свещник

През годината има всякакви празнични дни, в които семействата се събират по различни поводи. Всяка запалена свещ в един такъв празничен ден внася още повече топлота и уют в него, а когато свещта е поставена и в кокетен, привличащ вниманието на гостите свещник се превръща в страхотна декорация на всяка празнична маса. Ето защо реших да Ви представя в няколко стъпки лесно и бързо преобразяване на съвсем обикновен свещник.

Като за начало ще са Ви необходими естествено свещник, тънка двойно залепваща лепенка, брокат и макетен нож (снимки 1 и 2). Лично аз избрах за преобразяване един стар стъклен свещник с форма на цвете и зелен брокат. И така, нека пристъпим към разкрасяващата процедура.

Първото нещо, което трябва да се направи е, върху дебел картон или  някакъв вид непотребна подложка, да се залепят няколко откъса от двойно залепващата лепенка, като броя им се определя в случая от броя на листенцата на цветето-свещник+1 за най-отдолу (снимка 2). След като това е направено взимаме свещника, обръщаме го и очертаваме едно листенце (снимка 3). Когато очертаем външния контур трябва да определим ширината на украсата и очертаваме и вътрешния контур. Щом и това стане с макетен нож внимателно минаваме по контурите през всичките, залепени една върху друга лепенки (снимка 4). Щом изрежем листчетата на цветето от двойно залепващата лепенка, внимателно започваме да ги взимаме едно по едно и да ги залепваме върху всяко едно листче от цветето-свещник, след което отстраняваме горната част на  лепенката за да остане само лепилото (снимка 5). Не се притеснявайте ако не успеете да ги залепите точно по външния ръб, след като отстраните горната част на лепенката просто ще завиете и залепите краищата отстрани. Когато всички лепенки са сложени и е премахната горната част, посипваме обилно върху останалото по свещника лепило с брокат върху лист хартия (снимка 6). За да се полепи хубаво, притискаме отгоре и след това изтръскваме излишното (снимка 7). 

И вече имаме атрактивен свещник, който ще блести и ще придава завършен вид на всяка празнично украсена маса (снимка 8).

 

Автор: Йорданка Вучева