search

Картичка-Златно сърце

            „Love is in the air” (Любовта е във въздуха) е фраза, която напомня за това време през годината, когато на където и да се обърнете по витрините на магазините, а и не само, се забелязват различни по големина и цветове сърца, защото сърцето е символът на празника на любовта.

            Месец февруари е наречен месецът на влюбените, защото 14.02 е известният по цял свят Ден на Св. Валентин или Ден на влюбените. Макар и да има хора, за които този празник е просто мода, дошла от Запада, безспорен факт е, че  е завладял душевните емоции на много хора в различни държави. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като обичайно си подаряват картички-Валентинки или цветя.

            Тъй  като остава съвсем малко време до деня, в който да зарадвате Вашият любим човек и по някакъв начин да изразите любовта си към него, Ви предлагам сами, собственоръчно да му направите Валентинка.

            По-долу стъпка по стъпка, заедно ще направим една лесна и стилна картичка, с която да изразите любовта си.

            Нещата, които са ни необходими са: картон, хартия, панделка и лепило (снимка 1). Аз съм използвала перлен картон лист А4 с цвят екрю, червена и златиста, релефна хартия. Естествено Вие можете да направите картичката в друга цветова гама, според предпочитанията си.Използвам и панделка златиста органза. И така, нека пристъпим към изработването и на самата Валентинка.

            Листът картон А4 може да бъде прегънат направо на две (за по-лесно), но аз съм изрязала правоъгълник с размер 24 х 16 см и съм го биговала посредата (снимка 2). (Малко пояснение-под „биговам” имам предвид-минаване на линия през средата с остър предмет. Това улеснява сгъването на картона, като линията се прекарва на страната, която ще е вътрешна.) След като сгънем картона отбелязваме на лицевата страна по 1см отляво и отдясно и по 2см отгоре и отдолу, за да позиционираме червения правоъгълник (снимки 3 и 4). Изрязваме го с размери 12 х 10см (снимка 5) и от едната страна с по 0,5см навътре отгоре и отдолу залепваме 4 двойно залепващи лепенки, който да прикрепят панделката, за да ни е по лесно при залепването на червения правоъгълник (снимка 6). Същата процедура повтаряме и за панделката, която минава през средата на картичката, върху която ще залепим червения правоъгълник. Прикрепяме я за картона с двойно залепваща лепенка (снимка 7) и след това залепваме червения правоъгълник върху картона. Ориентировъчните дължини на панделките са: 2 х 15см за тези отгоре и отдолу и 75см за средната панделка. Оставяме да изсъхне залепеното, като го притискаме отгоре с нещо тежко и през това време си правим „мостра” на сърце. Сгъваме обикновен лист на две и изрязваме половин сърце (така двете половини са еднакви) (снимка 8). Когато го направим с желаните размер и форма го налагаме върху прегънатата златиста хартия , очертаваме го (снимка 9), след което изрязваме оригиналното сърце (снимка 10).  Щом направим и това пристъпваме към финалната стъпка-залепване на златното сърце. За да е по-ефектно, нанасяме лепило само една линия през средата и го залепваме върху червения правоъгълник. И, готово! Имаме една стилна и не толкова трудна за правене картичка, която да поднесем с любов на избрания от нас човек (снимка 11). По желание можете да я доукрасите :)

            И запомнете, че няма нищо по-хубаво от собственоръчно направените подаръци. Те допринасят за по-емоционалното приемане на жеста и внасят допълнително сантименталност, защото човекът, на който подарите нещо лично направено от Вас ще бъде изключително развълнуван от факта, че сте отделили от личното си време за да сътворите нещо с любов за него!

Автор: Йорданка Вучева