search

   Коледните празници са най-вълнуващите дни през годината не само за малки, но и за големи. Навсякъде кипи трескаво приготвяне на украса, подаръци и трапеза, които допълнително внасят празнична атмосфера във всеки дом. Най-известният символ на Коледа, след Дядо Коледа, е празнично украсената елха. Поради тази причина Ви представям един по-различен вариант на коледно дръвче, което може да послужи за допълване на празничната Ви украса. Изработено е с помощта на квилинг техниката и може да бъде направено в различни размери. За целта са необходими цветни хартиени листове, в случая зелен и кафяв, ножица, лепило и уред за квилинг(снимка1). В търговската мрежа се предлагат готово нарязани хартиени ленти за квилинг, но можете и вие да си изрежете от цветни хартиени листове. Моите ленти са изрязани от листове формат  А4 и са с ширина 5мм. Могат да бъдат и по тънки, по-дебели, в зависимот от личните предпочитания. За залепването на навитите кръгчета използвам лепило C-200. И така нека стъпка по стъпка обърнем внимание на изработването на елхичката.

   Най-важното приспособление, което ни е необходимо, е уреда за квилинг, който можете да си набавите от магазините за художнически и арт материали. С повече въображение и  сръчност можете и вие сами да си изработите такъв. Уредът в по близък план, можете да видите в статията Квилинг-приложение.

   И така...

   Първо взимаме една кафява лента, която навиваме на стегнато кръгче. Тъй като то ще е малко за основа, към него долепяме още една лента, която донавиваме върху кръгчето. След като залепим края й получаваме пънчето на елхата (снимки 2 и 3). По желание може да се навие още едно стегнато кафяво кръгче и то да бъде залепено върху първото.

   Пристъпваме към направата на клоните на елхата, като за целта навиваме зелените ленти. След като ги навием ги слагаме на масата да се развият максимално. Това ще са най-долните клони и те трябва да бъдат най-големи. След като се развият, залепяме края на лентата и така получаваме отпуснати кръгчета, които внимаваме да са с почти еднакъв диаметър. След което притискаме кръгчето с пръсти от двете страни до получаването на т. нар. квилинг елемент-око (снимка 4). След като сме направили достатъчно на брой такива елемента ги залепваме едно до друго към пънчето с лепилото до получаването на един пълен ред. Аналогично на предната стъпка изработваме нови клони, с помощта на нови отпуснати кръгчета, само че с малко по-малък диаметър от първите. Залепваме и втория ред клони и продължаваме така докато стигнем почти до върха на елхата (снимки 5 и 6).

   Важно е да отбележим, че с всеки горен ред клони елементите или са еднакъв брорй или намаляват. Целта е нашата елхичка да придобие характерната си форма. Също така след първия най-долен ред дължината на лентите трябва да намалява, за да е възможна направата на най-горните малки кръгчета.

   Когато залепим и последния ред клони навиваме не много дълга хартиена лента на стегнато кръгче и след като се залепи издърпваме внимателно лената от средата за да получим върха на елхата (снимка 7).

   Щом елхата ни вече е готова пристъпваме към нейното украсяване. С помощта на пистолет с горещ силикон залепваме звезда на върха й, а чрез намазване на върховете на клоните с лепило и поръсване с бял брокат, получаваме ефектен сняг върху нея (снимки 8 и 9).

   Надявам се това предложение за украшение да Ви е харесало!

   Пожелавам Ви Весели празници!

 

Автор: Йорданка Вучева