search

Великденска кошничка

Наближава Великден, ето защо Ви предлагам една интересна идея за кошничка, в която да поставите нашарени яйца и да ги поднесете на трапезата.

Мисля, че изработването й не би Ви затруднило, но направата й стъпка по стъпка е представена с помощта на номерираните снимки. Необходимите материали са PVC папки, ножица или макетен нож, лепило или двойно залепваща лепенка, молив(снимка 1).

Моята кошничка направих с двойнозалепваща лепенка и я тествах, издържа на тежест, но ако искате за по-сигурно използвайте подходящо лепило за пластмаса. Можете да използвате папки в един и същи цвят, но за да е по цветно(все пак е пролет) аз съм използвала 2 папки в жълт и зелен цвят.

Пристъпваме към направата на кошничката с нарязването на гърба на папките на ленти с ширина 1см (снимка 2). На мен ми бяха необходими 9 жълти+2 за дръжки и 10 зелени ленти. След като сме изрязали необходимия брой ленти започваме да ги сплитаме по показания начин (снимки 3 и 4). Когато сме готови с дъното взимаме една лента и я разграфяваме на 5, като 4 части от нея са с дължина 7,5см (колкото е и страната на квадрата на дъното) и остава една малка част, която да използваме за залепване (снимка 5). Същата процедура се повтаря за толкова на брой ленти, според това колко искаме да е висока кошничката. За моята използвах общо 5 ленти. Съветвам Ви преди да пристъпите към слагането на страничните ленти всички страни на дъното на квадрата да залепите и да прегънете лентите, които ще седят нагоре. Слагането на страничните ленти ще бъде по-лесно, ако в средата на кошничката поставите нещо тежко и при всеки етап захващате лентите през една, които веднъж са отпред веднъж са отзад на страничните ленти (снимки 6 и 7). Когато сложим и последната странична лента трябва да прегънем стърчащите ленти и да ги подпъхнем. В конкретния случай жълтите стърчащи ленти са подпъхнати отвътре, а зелените отвън. Отново препоръчвам да ги залепите при подпъхването (снимка 8). Накрая вплитате и залепвате дръжки (снимка 9) и кошничката е готова (снимка 10). По желание можете да си я доукрасите.

Приятно изкарване на празника!

Автор: Йорданка Вучева