search

Декупаж-преобразяване в лесни стъпки

   Голяма част от хората по света са намерили начин да изразяват себе си с помощта на определен вид изкуство. Чувството, да сътвориш нещо красиво сам, с помощта на някоя техника, те зарежда позитивно и те кара да искаш да продължаваш да го правиш. Съществува една много лесен метод, чрез който всеки би могъл да преобрази бързо и лесно любими предмети, като им предаде нов, красив и арт вид. Това е техника от приложното изкуство-декупаж.

Декупаж (decoupage) – от фр. в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация. Това представлява и същността на този вид приложно изкуство. Чрез изрязване на мотив или определена картинка от различен материал, предимно хартия, и залепването му върху даден предмет е възможно създаването на напълно нов външен вид на предмета. Този вид техника за декориране е била измислена още през 12век, когато китайските селяни открили червената тънка хартия, като с нея украсявали различни предмети от бита си. В Европа декупажът започва да се споменава първо в Германия, а голяма популярност добива през 17век във Венеция, когато на мода идват мебели, декорирани с японски и китайски орнаменти. Чрез тази техника венецианските майстори на мебели лесно имитирали скъпоструващите източни инкрустации. От средата на 19век декупажът става много популярен и превзема света. Много хора го превръщат в свое хоби.

Като цяло техниката е изключително лесна и достъпна за хора от всички възрасти. Необходими са мотив-апликация, ножица, лепило С-200, защитен лак и естествено предметът, който ще бъде декориран. В най-опростен вариант, декупажът включва следните стъпки:

-Изрязване на подходящ мотив. В днешно време в търговската мрежа се предлага тънка хартия за декупаж, но Вие можете сами да си изберете апликация от списание или салфетка например;

-Определяне на мястото на апликацията върху предмета;

-Покриване на мястото с тънък слой лепило;

-Поставяне и фиксиране на апликацията;

-Нанасяне отново на тънък слой лепило върху мотива и отстрани по ръбовете му за да се фиксира добре;

-След изсъхване се нанася безцветен лак за да можем да се радваме дълго време на украсата.

По този начин могат да бъдат украсени различни предмети като кутии за съхранение, свещи, мебели и други.

Хората, занимаващи се по-задълбочено с тази техника използват и други материали,  с помощта на които изработват наистина интересни арт предмети. Със съчетаване на подходящи акрилни бои и лакове те създават уникални творения. В наши дни всички материали са лесно достъпни в търговската мрежа, и по-специално в арт магазините.

И така дойде време да приложите научените прости стъпки…

Приятно творене!

По-долу Ви представям и моя първи опит за прилагане на декупаж. Върху чиния залепих мотив от интересни салфетки и мисля, че се получи сполучливо.

 

Автор: Йорданка Вучева

Източници: http://bg.wikipedia.org/wiki/Декупаж